Otetaan visualisointien eli ”visujen” monipuolinen työkalupakki esiin! Teemme suuren osan suunnittelusta 3D-mallissa, joten tilamallin hyödyntäminen eri tavoin kannattaa. Mallin pohjalta voimme tehdä perspektiivinäkymiä, 360-näkymiä ja liikkua mallissa. Mahdollisuudet ovat monet ja tyylivalikoima laaja luonnosmaisesta kuvasta valokuvantarkkuuteen.

3D-Visualisointi ravintolan buffet-tiskistä.

Visualisoinnit ovat tehokas keino välittää isoja tietokokonaisuuksia yhdessä paketissa.

Käytimme tämän työpöydällämme olleen ravintolan suunnitteluvaiheessa useita visualisoinnin työkaluja asiakkaamme avuksi. Nopean hahmottamisen apuna tutkimme yhdessä 3D-mallia. Teimme yksinkertaista tilojen ja kalusteiden massoittelua 3D-malliin ja kävimme keskustelua suunnitelmista sen äärellä. Teimme lisäksi väritettyjä 2D-kuvia kiintokalusteista ja seinäprojektioista sekä luonnosmaiset perspektiivinäkymät valituista kohdista.

Visualisoinnit suunnittelun apuna ravintolasuunnittelussa

Väritetyt seinäprojektiot ovat ketterä ja kustannustehokas tapa hahmottaa suunnitelmaa.

Materiaalikartta näkyy ja myös tuntuu.

Visualisoinnilla teemme halutun asian havainnolliseksi näköaistille. Sisustussuunnittelussa kaipaamme kuitenkin myös tuntoaistin ulottuvuutta. Erilaisten visujen tueksi – ja toisin päin – koostamme materiaalikarttoja, joihin keräämme oikeat materiaali- ja värimallit. Materiaalien koskettaminen ja niiden tuntu auttavat tilan tunnelman hahmottamisessa ihan eri tavalla kuin pelkän kuvan katsominen. Fyysisten mallien avulla päästään myös kiinni todelliseen värimaailmaan. Siihen ei näytön välityksellä täysin kyetä.

TPetroolinsinistä ja tammea ravintolakohteen materiaalipaletissa.

Visualisointia ja 3D-malliakin pitää osata lukea.

Mallin avulla asiakkaan on helpompi hahmottaa tilan mittasuhteita ja nähdä muun muassa kuinka paljon tilaa eri toiminnot todellisuudessa vievät. Valokuvantarkoilla visualisoinneilla taas välitetään tehokkaasti tunnelmia. On kuitenkin muistettava, että luonnosvaiheessa 3D-mallikin on hyvin raaka versio, eikä avaa todellista kuvaa detaljeista – sen tehtävä on helpottaa kommunikointia suunnittelijan ja asiakkaan välillä.

Valokuvamaisen realistisia visualisointeja taas saatetaan pyytää jo hyvin varhaisessa vaiheessa, jopa tarjouksen liitteenä. Tällöin suunnittelijana on tärkeää päästä avaamaan ajatuksia visualisointien takaa suoraan asiakkaalle. Muutoin on olemassa riski, että visualisoinnit ymmärretään tarkkoina näkyminä lopullisesta toteutuksesta, vaikka varsinaista suunnittelutyötä ei olla vielä edes aloitettu – tai suunnittelu on vasta varhaisessa luonnosvaiheessa. On siis tärkeää keskustella mitä visulla tavoitellaan, että sitä voidaan lukea oikein.

Kurkkaa esimerkki valokuvantarkasta visusta projektistamme Espoon Viherpihan Aarre.

Oikea visu oikeaan paikkaan.

Kokemuksemme mukaan erityyppisiä visualisointeja kannattaa hyödyntää tilannekohtaisesti valikoiden ja harkiten, jotta niiden paras hyöty voidaan saavuttaa. Idean esittelyn tukena realistinen wow-visualisointi on paikallaan. Suunnittelun alkuvaiheessa taas karkealla tilamallilla pystytään hahmottamaan tilan toimivuutta ja mittasuhteita. Virtuaalimallien ja 3D:n yleistyttyä ei pidä kuitenkaan unohtaa, että perinteiset käsin piirretyt luonnokset, väritetyt pohjapiirustukset ja seinäprojektiot ovat edelleen ketterä sekä kustannustehokas tapa auttaa suunnitelmien hahmottamisessa.

Tärkeintä on suunnittelijan ja tilaajan välinen luottamus tinkimättömästä työstä yhteisen tavoitteen eteen. Annamme asiakkaillemme aina parhaat vinkit siitä mikä ratkaisu tukee projektia juuri oikeassa kohdassa.

Jaa kipinä: