Kävin Designmuseossa kokemassa fonttien ympärille kietoutuneen näyttelyn. Kirjainmuotoilustudio Schick Toikan näyttelyssä Other Words oli esillä suunnittelijakaksikon töitä käyttäjäfonteista taideprojekteihin ja tilausfontteihin. Oli mukaansatempaavaa syventyä fonttien maailmaan ja tutustua kirjasintyyppien muotokielen taakse.

“Parhaimmillaan fontti viimeistelee kokonaisuuden”

Törmäämme kirjoitettuihin sanoihin päivittäin eri muodoissa mm. mobiililaitteidemme näytöillä, talojen julkisivuilla, mainosjulisteissa ja eri brändien logoissa. Silti itse fontit jäävät meiltä usein tiedostamatta. Fonteilla voidaan kuitenkin viestiä vahvasti erilaisia tunteita alitajunnalle – mikä onkin mielenkiintoista myös sisustusarkkitehdin työn näkökulmasta.

Fontti, jonka valitsemme tilaan voi pahimmassa tapauksessa murentaa tavoittelemaamme tunnelmaa, mutta parhaimmillaan se viimeistelee kokonaisuuden.

Mikäli fonttien maailma kiinnostaa, niin tutustu osana Designmuseon näyttelyä julkaistuun kirjaan Other Words, jossa on lisää inspiroivaa sisältöä.

Suosittelen myös tutustumaan Jonathan Hoefleriin, amerikkalaiseen kirjasinsuunnittelijaan, jonka työstä löytyy kiehtova jakso Netflixin sarjasta Abstraktio: Muotoilun taito. Kurkkaa myös Hoefler&Co yrityksen nettisivut, typography.com, jonne voi uppoutua tutkailemaan fontteja ja aiheen ympärillä pyörivää sisältöä.


Kuvat: Ella Koljonen, näyttelystä Other Words, Designmuseo Helsinki

Jaa kipinä: