ARTIKKELI
Löydä oikea suunta työympäristökehittämiselle.
Miten valita oikeat suuntaviivat, kun työympäristökehittäminen tai päätös uuteen toimitilaan siirtymisestä on käsillä? Koska investointipäätöksien taakse tarvitaan faktaa ja dataa, starttivinkkimme muutoksen lähtökuoppiin on: kysy henkilöstöltäsi mitä kuuluu. Nämä teemat ovat ajankohtaisia ja koskettavat kaikkia työyhteisöjä. Näillä kysymyksillä pääset liikkeelle:
Tukeeko toimitila tiimityötä ja yhteisöllisyyttä?
Yksi tärkeimpiä motivaatioita tehdä työtä toimistolla on tutkitusti kasvokkain tapahtuvan yhteistyön tarve. Toimistolle houkuttelee myös kollegoiden kanssa tapaaminen, käytäväpalaverien spontaani vuorovaikutus ja työyhteisön luoma merkityksellisyyden tunne.
Yritykset tarjoavat nyt henkilöstölleen yhteistyöhön räätälöityityjä tiloja sekä viihtyisiä kohtaamispaikkoja sosiaalisten kontaktien ylläpitämiselle. Kenties toimitilanne rakentuukin työympäristökehittämisen avulla tiimien naapuristoksi yhteisöllisen aukion ympärille.
Sujuuko virtuaalinen yhteistyö?
Teknologia on muokannut työpaikoilla kommunikointia viime vuosina valtavasti ja tehnyt mahdolliseksi monipaikkaisen työn. Tietotyötä tehdään hybridi-mallilla, jossa toimistolla tehtävä työ ja etätyö eri paikoissa vaihtelee.
Työn sujumisen varmistamiseksi tarvitaan toimivat tekniset ratkaisut siirtymiseen työpaikan eri työpisteissä, etätyön ja toimistotyön tai sen kolmannen työnteon paikan välillä. Teknisten tarpeiden selvittämisen jälkeen on muistettava vielä miettiä miten digi käytännössä jalkautetaan henkilöstön käyttöön.

Joustavaa, skaalautuvaa vai yhteiskäyttöistä tilaa?
Työn tekemisen joustavuus asettaa vaatimuksia myös tiloihin ja kalustukseen. Niidenkin tulisi elää tarpeiden mukaan. Muutosta suunniteltaessa kannattaa tutkia eri vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, jotka vaikuttavat tilatarpeeseen.
Siirrettävillä tilamoduuleilla, jotka ovat kalustettavissa eri tarpeisiin, saavutetaan joustoa tilaratkaisuihin. Reagointi tilatarpeeseen on nopeampaa, kustannustehokkaampaa ja vastuullisempaa kuin seinien purut ja siirrot. Yhteiskäyttöiset tilat toimitilojen jatkeena taas tuovat ratkaisuna skaalautuvuutta yrityksille, joissa tilatarpeet muuttuvat nopeallakin tahdilla. Uutta tilaa etsiessä kiinteistön tarjoamat tilat kannattaakin huomioida toimitilojen mitoituksessa.
Irtokalustuksessa muokkautuvuutta voidaan ennakoida värimaailmassa, joka mahdollistaa kalusteiden siirrot tilassa. Siirrettävillä tilanjakajilla tai akustoivilla kalusteilla luodaan myös ketterästi eri kokoisille ryhmille sopivia työalueita ja siten joustoa toiminnan muutoksiin.
Mitä työtiloilta nyt odotetaan?
Odotukset työtiloja kohtaan ovat muuttuneet. Toimistolla tulee huomioida entistä enemmän erilaiset tavat tehdä työtä, kohdata ja palautua. Kokemukset ja tarpeet ovat moninaiset. Etätyö on toisille keittiön epäergonomisen pöydän ääreen tiivistynyt haaste ja toisille keskeytyksettömän työn onnela, jonka kruunaa kotipihalle ikkunasta avautuva maisema. Toimiston tiloilta odotetaan nyt toimivuutta ja ratkaisuja niihin tarpeisiin, joihin etätyöpaikka ei vastaa. Samalla työhyvinvoinnin tukeminen tilojen avulla on myös tullut jäädäkseen ja viihtyisyys on siinä isossa roolissa. Pähkinänkuoressa: tiloilta vaaditaan laatua toimivuuden ja viihtyisyyden näkökulmista.
Muutos on mahdollisuus muotoilla työtapoja ja luoda vetovoimaiset toimitilat.
Onnistuneet tilat luodaan käyttäjälähtöisellä suunnittelulla, jossa henkilöstö saa antaa panoksensa suunnitteluun oikeissa vaiheissa. Tiedon kerääminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen muutostarvetta, koska tarpeiden kartoitus vaatii aikaa. Lopputuloksena viihtyisä ja toimiva työympäristö kannattelee hyvinvointia ja luo pitkäaikaista arvoa yritykselle.
Osaava työympäristökehittäminen huomioi fyysiset, virtuaaliset ja sosiaaliset työn tarpeet. Kehittäminen vaatii selkeän vision ja tavoitteet sekä syvää ymmärrystä siitä, miten tiloilla voidaan tukea henkilöstöä ja yhteistä työkulttuuria. Yhdessä tekemällä syntyy tilat, jotka eivät ole ainoastaan työntekemisen paikkoja – tilat, jotka vastaavat työyhteisön yhteenkuuluvuuden ja työn merkityksellisyyden tarpeisiin.
Onko teillä käsillä tarve muokata toimitilojanne? Ota yhteyttä työympäristökehittämisen asiantuntijaamme Katja Lajuseen
Jaa kipinä: